8 Eylül 2012 Cumartesi
Kırmızı Erikli Tart / PLUM GALETTE
Geçenlerde yazlık bahçesinde dolaşırken gözüme çarpan, muhteşem kırmızı eriklerin ve yeni aldığım tart kalıbının yüzü suyu hürmetine; "hadi deneyeyim bari..." dediğim bir tariftir bu! :))
Ertesi gün beklediğimiz misafirilerimiz de tadmış olacaktı böylece..
Tart hamuru hazırlamak,iddialı bir iştir yani hani..
Buna kalkıştığımda hiç korkmadım,sakince ilerledim,hiç bir aksilik de çıkmadı :)) Çünkü GOOGLE var hayatımızda! :)
Aşağıdaki tarif "CAFE FERNANDO" dan alıntıdır! http://cafefernando.com/turkce/kirmizi-erikli-tart/
Cenk Bey'e buradan teşekkür ediyorum :) Sonuç hem şık hem de lezzetli oldu! Emeğine sağlık :)
Şimdi buradan buyrun! :))
Aşamaları çok detaylı fotoğraflamadım ama tarifi,asıl sitesinden okuduğunuzda rahatlıkla uygulayabileceksiniz!
Sonuç bu oldu! :)
KIRMIZI ERİKLİ TART TARİFİ
Ölçüler: Tarifte kullanılan su bardağı, çorba kaşığı ve çay kaşığı birimleri Amerikan cup, tablespoon ve teaspoon birimlerine denktir. Bütün malzemelerin gram cinsinden karşılıklarını “Ölçüler” sayfasında, un ölçmenin inceliklerini de “Un Nasıl Ölçülür” başlıklı yazımda bulabilirsiniz.
Tarifi uygulamadan önce geçmişte yayınladığım “Tart Hamuru Hakkında” yazısını da okumanızı öneririm. Tart hamuru hakkındaki püf noktalarını paylaştığım bu yazının daha başarılı tart hamurları hazırlamak için yardımcı olacağını umuyorum.
Malzemeler
Tart Hamuru için:
2 adet 24 cm çapında tart hamuru için (dilerseniz malzemelerin yarısıyla 1 adet tart hamuru da hazırlayabilirsiniz)
■250 gram tereyağı, soğuk
■1/2 su bardağı buz gibi soğuk su
■1 tatlı kaşığı elma sirkesi
■2+3/4 su bardağı (385 gram) un
■2 yemek kaşığı şeker
■1 tatlı kaşığı (7 gram) ince deniz tuzu
Meyveli Katman ve Erik Reçeli için:
■800 gram (8-10 adet) kırmızı (Anjelik) erik
■1/2 su bardağı (100 gram) + 3 yemek kaşığı (45 gram) şeker
■1 yemek kaşığı (15 gram) tereyağı, eritilmiş
Yapılışı
1.Tart hamurunu hazırlamak için, tereyağını kesme şeker büyüklüğünde parçalara kesip 20 dakika boyunca buzlukta bekletin.
2.Suyu ve sirkeyi bir ölçme kabında karıştırıp, kullanana dek buzdolabında bekletin.
3.Metal bıçak takılı, geniş bir mutfak robotunun haznesine un, şeker ve tuzu koyup robotu yaklaşık 10 saniye boyunca sık aralıklarla çalıştırarak malzemeleri karıştırın. Buzlukta soğumuş tereyağı parçalarını unlu karışıma ekleyip, yaklaşık 10 kerede, tereyağı parçaları bezelye taneleri kadar ufalana dek mutfak robotunu sık aralıklarla çalıştırın. Sirkeli soğuk suyu birer kaşık ekleyerek, her eklemede robotu sık aralıklarla çalıştırmak suretiyle, hamuru bir araya getirin. Sudan geriye iki yemek kaşığı kaldığında robotun kapağını açıp hamurdan bir parça alıp avucunuzda sıkın. Eğer dağılmadan kalıyorsa (ufak tefek parçalar düşebilir) hamurunuz hazır demektir. Eğer bir araya gelmekte zorlanıyorsa suyun geri kalanını ekleyin ve testi tekrarlayın. Suyun tamamını eklemenize rağmen hala bir araya gelmiyorsa, gelene kadar birer yemek kaşığı buz gibi soğuk su eklemeleri yaparak testi tekrarlayın.
4.Hamuru geniş bir kaba boşaltın, yoğurmamaya özen göstererek ellerinizle bastırarak bir top haline getirin, iki eşit parçaya bölün (her biri yaklaşık 385 gram ağırlığında olacaktır), parçaların üzerine elinizle bastırarak 15’er santim çapında yassı hamurlar haline getirin ve her ikisini de streç filmle
sarıp en az 3 saat, tercihen ertesi güne kadar, buzdolabında bekletin. Bu aşamada hamuru hava almayacak şekilde iki kat streç filmle kaplayıp buzlukta iki ay boyunca saklayabilirsiniz. Pişireceğiniz zaman bir gece önceden buzdolabı kısmına koyup ertesi güne kadar çözülmesini bekleyin.
5.Ertesi gün hamuru buzdolabından çıkartıp iki adet parşömen kağıdının arasına koyun. Ağır bir oklava yardımıyla tepesine vura vura biraz düzleştirin (bu hem soğuk hamuru daha kolay açmanıza yardımcı olacak hem de içindeki tereyağının erimemesini sağlayacak), ardından 28 cm çapında bir yuvarlak halinde açın. Hamuru belirtilen ebattan biraz daha büyük açıp 28 cm çapında bir kabı ters çevirip hamura bastırarak çok düzgün kesilmiş yuvarlak bir tart hamuru elde edebilirsiniz. Hamuru altındaki ve üstündeki parşömen kağıdıyla birlikte bir fırın tepsisine aktarıp buzlukta 15 dakika soğumaya bırakın.
6.O esnada fırını 190 derecede ısıtmaya başlayın.
7.Meyveli katmanı hazırlamak için… Erikleri yıkayıp ortadan ikiye kesin, çekirdekleri çıkartın ve 600 gramlık kısmını (6-7 adet) 4mm kalınlığında dilimler halinde kesin. Geriye kalan erikleri (200 gram; yaklaşık 2 adet) orta boy bir tencerenin içine rendeleyin, üzerine yarım su bardağı (100 gram) şekeri dökün ve bir kenara ayırın.
8.Hamuru buzluktan çıkartıp üzerindeki parşömen kağıdını sıyırıp atın, kenarlarından 4 cm boşluk bırakarak üzerine 1 yemek kaşığı şeker serpin. Yine kenarlardan 4 cm boşluk bırakarak tepesine birbirlerinin üzerine binecek şekilde erikleri yelpaze şeklinde dizin ve tepelerine 1,5 yemek kaşığı şeker serpin.
9.Hamurun dışta kalan kısmını en dıştaki erik halkasına yapışacak şekilde içe doğru yuvarlayın, dışta kalan hamurun üzerine erittiğiniz tereyağını bir fırça yardımıyla sürün ve geriye kalan yarım yemek kaşığı şekeri üzerine eşit şekilde serpin.
10.Önceden ısıtılmış fırında 190 derecede, pişirme süresinin yarısında tartın eşit şekilde pişmesi için tepsiyi 180 derece çevirmek suretiyle 45 dakika boyunca pişirin.
11.Pişme süresinin son 15 dakikasında erikli reçeli hazırlamaya başlayın. İçinde rendelenmiş erik ve şekerin olduğu tencereyi yüksek ateşin üzerine yerleştirip kaynama noktasına getirin, ardından altını kısıp yüksek orta ateşte üzeri açık şekilde koyulaşıp reçel kıvamına gelene kadar, 6-7 dakika boyunca pişirin. Ufak bir kasenin üzerine oturttuğunuz ince delikli bir kevgir yardımıyla reçeli süzün ve bir kenara ayırın.
12.Tartı fırından alıp 10 dakika oda sıcaklığında soğumasını bekleyin, ardından servis tabağına aktarıp bir fırça yardımıyla reçelden üzerine sürün ve muhakkak ılıkken servis edin. İhtiyacınızdan daha fazla reçel elde edeceksiniz. Hepsini tartın üzerine sürmeyin; geri kalanını ileriki günlerde tekrar servis ederken kullanabilirsiniz. Yanına bir top vanilyalı dondurma çok yakışacaktır.
Not: Tartın yemediğiniz kısmını bir hafta boyunca buzdolabında saklayabilirsiniz. İleriki zamanlarda servis yapmadan yarım saat önce fırını 180 derecede ısıtmaya başlayın, hala ısıtma ayarındayken tartı ısınana kadar, 10-15 dakika kadar fırında tutun, o esnada reçelin artan kısmını ufak boy bir tencerede birkaç kaşık suyla beraber kaynama noktasına getirip ateşten alın ve yine tart fırından çıktığında, ılıkken sıcak reçel sürüp servis edin.
Veeeeeeee bu da Cafe Fernando'nun ürünü :))
Benim eriklerimin içi baya bir sarıydı..Bundan dolayı rengi farklı birazcık :)))
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
aa Fransada bunun aynısını yapıolar özel tatlı diye..eline sağlık :)
YanıtlaSilTeşekkürler Gizem'cim :)Öyle mı?Bunu bilmiyordum..
SilBir gün orada da tadalım inşallah.. :))
Cok guzel gozukuyor, yarin misafirim gelecek tatli yaptim, simdi senin tarifini gorunce keske yapmasaydım dedim
YanıtlaSilBi dahaki sefere artık Lulu'cum :))
SilDenemelisin..
Marifetli olmak başka... :)Eline sağlık canım!
YanıtlaSilSağolasın kuzum...
SilAhh canım,marifet mi???
Pek yok aslında da...bu hayatta marifet sence işe yarıyor mu :))?
Sadece zevk alıyorum yaparken,sonuçta çıkanı da ikram ediyoruz,tadıyoruz işte...
ben de cafe fernandodan esinlenerek yaptım aynı tartı. hamuru çok zordu yalnız. benimkine de bir bak istersen. ama seninki çok daha güzel olmuş, bayıldım..
YanıtlaSil:)Teşekkürler Buket..Eminim senin yaptığın tart da güzel olmuştur!Biraz zordu evet,toparlanacak mı?toparlanmayacak mı bilemedim ben de:)Çünkü 2 ölçü şeklinde vermiş Cenk Bey,sonradan farkedip,el yordamıyla malzemeyi eksilttim..Şans eseri oldu yani:p
SilHarika gorunuyor burcucum..ellerine saglik..tadi nasildi :) agzim sulandi :))
YanıtlaSilTeşekkürler Semraaa:)))
SilBen tart hamurunu dolapta 1 gece bekletmediğim ve çok alelacele yaptığım halde,başarılıydı..Yiyenler de beğenince mutlu oldum tabi! :)
bu tarif harika oldu.ellerine sağlık.çünkü buzdolabı bu eriklerden taşıyor ve ben napıcağımı düşünüyordm:) merrapunzel.blogspot.com bende bloguma beklerim ..
YanıtlaSil